Energiecoach Riet Bezemer

Een persoonlijk verhaal.

Al zo lang ik me kan heugen is afvalscheiding ‘gewoon’. Geen rommel achterlaten en in de juiste bak gooien is mij met de paplepel ingegoten. Later kwamen daar de wereldwijde, bezorgde rapporten bij die de noodzaak om zuiniger met onze aarde om te springen duidelijk maakten waardoor ik besefte dat ook IK daar een rol in kan en wil spelen.

Negen jaar geleden zijn mijn man en ik in Ermelo komen wonen in een toen 50 jaar oud huis. Vanaf dat moment zijn wij intensief aan de gang gegaan om de woning stap voor stap te verduurzamen. Overal waar mogelijk hebben we isolatie aangebracht, het glas vervangen door HR++ en een energiezuiniger verwarmingsketel laten installeren. Maar na al deze maatregelen zijn wij nog lang niet energieneutraal, laat staan van ‘het gas af’. Dat hadden wij toen ook nog helemaal niet voor ogen.

Inmiddels hebben we nu na lang wikken en wegen opdracht gegeven aan Thuisbaas (een dochter van Urgenda) om te onderzoeken of ons huis op een alternatieve manier verwarmd kan worden zodat we zonder gas verder kunnen. Na veel gepraat met en vooral veel rekenwerk door de adviseur was zijn conclusie dat het kan. Omdat dit hele proces bijna een jaar heeft gekost, zijn wij er langzaamaan ‘ingegroeid’. Het zetten van de handtekening onder het uitvoeringscontract hebben we dan ook zonder al te veel discussie gezet.

Nu komt het allerspannendste deel van onze zoektocht: de uitvoering van het advies in het najaar. Dat brengt wel wat werk voor ons mee in huis en tuin maar daarna wordt het pas echt spannend. Houden we het comfort van ons huis inderdaad gelijk. Het hoeft geen 210 C te zijn (we hebben ook een trui die we aan kunnen doen) maar ik wil ook niet binnen zitten kleumen.

Mijn verstand zegt dan: je hebt vertrouwen in de deskundigheid van de adviseur die al eerder advies heeft opgesteld voor tientallen huizen die nu zonder gas worden verwarmd. Heb er dus maar vertrouwen in! We wachten het af.

Met de opgedane ervaringen en kennis wil ik als energiecoach anderen helpen in hun zoektocht hoe zij hun woning kunnen verduurzamen. Door met u in gesprek te gaan of mee te lezen wat de energie-adviseur voorstelt in zijn advies. Zoals een buurman of zoon of dochter meekijkt over uw schouder.

Ik ben één van de vier Ermelose energiecoaches. U kunt een beroep op mij of mijn collega’s doen via de website van Veluwe Duurzaam https://veluweduurzaam.nl/advies/energiecoaches of mail mij rechtstreeks r.bezemer@coach.veluweduurzaam.nl