Samen sterk in de wijk, ook bij een calamiteit

Terugkoppeling

De gemeente Ermelo heeft op 15 mei 2025 een presentatie gegeven hoe de aanpak er op dit moment uit ziet wanneer er een calamiteit gebeurt.

Een aantal voorbeelden zijn genoemd van crisissituaties die recentelijk in de omgeving hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld de coronacrisis, stroomuitval, drinkwatervervuiling en natuurbrand.

Mede door de veranderingen in internationale verhoudingen is het noodzakelijk om de crisisplannen te actualiseren. De gemeente wordt daarvoor gevoed met adviezen/instructies van de landelijke overheid en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Zodra de plannen concreter zijn worden die gedeeld met de inwoners.

Belangrijke informatie wat je nu zelf kunt doen staat op www.denkvooruit.nl.

Resultaten vragenlijst

Ter voorbereiding op de bijeenkomst hebben 75 wijkgenoten een vragenlijst ingevuld, ook tijdens de informatieavond zijn reacties op flipovervellen geplakt. Onderstaand een opsomming van de meest voorkomende reacties.

Wat geeft jou een gevoel van veiligheid en verbondenheid in de wijk?

  • Dat je de mensen kent die bij je in de buurt wonen
  • Als er iets gebeurt dat je tijdig geïnformeerd wordt
  • Dat er een plek is waar je naar toe kunt

Specifieke vragen/reacties

  • Wat je moet doen om goed voorbereid te zijn?
  • Hoe moet je een noodpakket samenstellen?
  • Wat je moet doen wanneer de stroom uitvalt?

Infoteam Ermelo-West

Onderdeel van Wijkvereniging Ermelo-West is een Infoteam. Zeven personen die enthousiast bijeenkomsten organiseren rondom thema’s als ‘Fijn Thuis blijven wonen, ook als je ouder wordt’, ‘Energiekosten besparen’ en op dit moment actief zijn met het thema ‘Calamiteiten’.

Terugkijkend op de bijeenkomst van twee weken geleden heeft het Infoteam ideeën verzameld die een bijdrage kunnen leveren om goed voorbereid te zijn op een calamiteit.

Het doel om ze samen met een grote groep wijkbewoners voor het eind van dit jaar uit te voeren.

Enkele van de ideeën zijn:

  • Inrichten van een fysieke plek waar bewoners met hun vragen kunnen komen op het moment dat er zich een calamiteit zich voor doet.
    Naast het hebben van een plek, dat er een groep mensen is die opgeleid zijn om te helpen bij de vragen die er op dat moment zijn.
  • Opzetten van een distributienet dat binnen 12 uur in Ermelo-West huis-aan-huis schriftelijke informatie verspreid kan worden
  • In beeld brengen op welke locaties in de wijk noodstroomvoorzieningen beschikbaar zijn en waar goede grondwaterbronnen zijn om er een watertappunt van te maken
  • Binnen de huidige Buurtjesstructuur inventariseren welke buurtbewoners tijdens een calamiteit extra aandacht nodig hebben

Daarnaast is het plan om bepaalde onderwerpen verder uit te diepen en daarover informatie te geven, een paar voorbeelden:

  • Hoe stel ik zelf een 3 x 24 uur noodpakket samen
  • Uitleg over de werking van de noodradio en helpen bij het opzoeken van de calamiteitenzender van Omroep Gelderland
  • Koken onder omstandigheden zonder de normale nutsvoorzieningen als water, gas en elektriciteit

In onze wijk woont veel organisatietalent en zijn er professionals die bekend zijn met werken in crisissituaties, zoals militairen en zorgmedewerkers.

De leden van het Infoteam zien er naar uit om voor de komende tijd het team uit te breiden om samen aan bovengenoemde activiteiten te werken en de weerbaarheid van Ermelo-West te versterken.

We willen daarbij zoveel mogelijk samen met de gemeente Ermelo optrekken.

Vind je het leuk of voel je je aangesproken om hierin iets voor je wijk te betekenen, laat ons weten door een email te sturen naar info@ermelowest.nl.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *