Karla Grevelink- Supportteam Veluwe Duurzaam

Mijn naam is Karla Grevelink en als vrijwilliger van het NMP (Natuur en Milieu Platform) Ermelo ben ik per 1 oktober 2021 betrokken bij het Supportteam van Veluwe Duurzaam, om inwoners te helpen energie te besparen.

Door alle berichten over klimaatverandering en wat dat betekent voor volgende generaties ben ik mij gaan verdiepen in wat ik zelf kan doen om de klimaatverandering tegen te gaan. Sinds 2009 ben ik o.a. bezig om mijn huis stap voor stap te isoleren en te verduurzamen. Deze maatregelen besparen energie wat ik direct merk in mijn portemonnee. Ook ervaar ik meer comfort in huis en dat is heel prettig vooral nu ik in verband met de Coronamaatregelen heel veel thuis ben.  Maar het belangrijkste  vind ik dat ik een steentje bijdraag om de klimaatverandering tegen te gaan. En al is het maar een kleine druppel op de gloeiende plaat, ik geloof dat alle kleine dingen samen bijdragen om het verschil te gaan maken.

In 2009 ben ik gestart met het aanbrengen van zoveel mogelijk kleine maatregelen die ik zelf kon uitvoeren maar die toch al een leuke energiebesparing opleverden. Denk aan kieren dichten, tochtstrip voor de brievenbus, ramen en deuren, gebruik van waterbespaarders voor de kranen en douche, radiatorfolie en het vervangen van gloeilampen door spaar- en (later) Led lampen. Daarna ben ik verder gegaan met de grotere maatregelen die een stuk duurder waren en die ik niet meer zelf kon uitvoeren. In 2019 was ik zover dat ik van het gas af kon gaan.

Mijn ervaringen die ik in al deze jaren heb opgedaan deel ik graag met anderen. Daarom neem ik  deel aan de Duurzame Open Huizenroute die jaarlijks gehouden word en stel ik mijn woning open voor geïnteresseerden. Als vrijwilliger van het Supportteam Veluwe Duurzaam help ik anderen op een praktische manier om energie te besparen en geef ik graag aanvullende doe het zelf tips die eenvoudig zelf zijn uit te voeren.

Wat is het Supportteam Veluwe Duurzaam?
Het supportteam bestaat uit een groep handige mensen. Zij helpen bewoners graag verder met het besparen van energie. Eén van de supportmedewerkers van dit team komt bij u thuis en laat zien hoe een aantal kleine bespaarmaatregelen zelf kunnen worden aangebracht. Deze bestaan o.a. uit radiatorfolie, tochtband bij deur of ramen, een deurdranger, standby killer, waterbespaarder voor kraan, douche en toilet. Ook word er aandacht besteed aan het ontluchten van de verwarmingsradiatoren.

Vraag gratis een bezoek aan via de website van Veluwe Duurzaam.

  1. Ga naar de site van Veluwe Duurzaam
  2. Geef aan welke dag het beste uitkomt en vul uw gegevens in.
  3. De supportteammedewerker komt bij u thuis en neemt zelf ook de materialen en gereedschappen mee.
  4. De afspraak duurt ongeveer 1,5-2 uur.
  5. De kleine maatregelen worden aangebracht. U kunt meekijken en vragen stellen.
  6. Nadat de supportteammedewerker heeft laten zien hoe het moet, kunt u het zelf verder oppakken met behulp van de handige Energiebespaargids!

Tot slot
Het supportteam wordt mogelijk gemaakt door de zeven regiogemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten.